SUCI VRHOVNOG SUDA POTVRDILI: DORH je nadležan za isticanje ništetnosti CHF ugovora!

SUCI VRHOVNOG SUDA POTVRDILI: DORH je nadležan za isticanje ništetnosti CHF ugovora! Objavljeno: 16. 10. 2018.

Predstavnici Udruge kreditnih dužnika – Kreda sudjelovali su na pravnom praktikumu u organizaciji IUS-INFO na kojemu su glavne teme bile ništetnost, pobojnost te raskid ugovora u sudskoj praksi. Obrađene teme su usko vezane za tematiku kredita s valutnom klauzulom CHF-a, odnosno za postojeće presude na nižim i višim sudovima RH, te sporna pitanja u vezi budućeg postupanja sudova. Predavači su bili suci Vrhovnog suda RH Dragan Katić i Jadranko Jug. 

Jedan od najbitnijih momenata predavanja je bio konkretan odgovor na konkretno pitanje: je li Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nadležano za isticanje ništetnosti ugovora s valutnom kaluzulom CHF?

Iako su mišljenja sudaca u mnogim pitanjima bila dijametralno suprotna, po pitanju nadležnosti DORH-a za isticanje ništetnosti jednoglasno su utvrdili da DORH ima nadležnost, ali je iz nekog, samo njemu poznatog razloga odlučio da neće isticati ništetnost ugovora s valutnom klauzulom CHF.

Iako danas postoje pravomoćne presude iz kojih je jasno da su ništetne i odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, jasno je da su banke postupale nezakonito, DORH je u ovoj priči, poput HNB-a, zauzeo stranu banaka u pasivnom promatranju pljačke koja se odvijala na štetu desetaka tisuća građana Republike Hrvatske. 

Podsjećamo da je više saborskih zastupnika tijekom rasprave koja se održala prilikom izglasavanja Izmjena o dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju (tzv. Zakon o konverziji), javno izjavilo da su počinjena kaznena djela od strane banaka te da postoje osnove za pokretanje kaznenog progona, do današnjeg dana nam nije poznato da je bilo koji od zastupnika, ili sam DORH po službenoj dužnosti, pokrenuo bilo kakav postupak protiv tuženih banaka niti odgovornih osoba. 

Postavlja se pitanje zašto DORH nije, temeljem svih prikupljenih dokaznih materijala te pravomoćnih presuda pokrenuo kaznene postupke ili postupak isticanja ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF? Zašto DORH nije zaštitio desetke tisuća opljačkanih građana, ovršenih, bankrotiranih, oboljelih od raznoraznih bolesti? DORH je očito odbio preuzeti odgovornost za kazneni progon odgovornih te za obeštećenje oštećenih te je jasno pokazao da je samo još jedna institucija u nizu koja drži stranu bankama.

Ovim putem pozivamo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da pokrene kaznene postupke protiv tuženih banaka te protiv odgovornih osoba te da iskoristi svoje ovlasti za isticanje ništetnosti svih ugovora s valutnom klauzulom CHF! Vrijeme je da banke konačno osjete posljedice za svoje nezakonite radnje te počinjenja kaznenih djela prijevare te kaznenog djela zlouporabe ovlasti/povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Udruga Kreditnih dužnika - Kreda

  Novosti - Sve