Skretanje pozornosti s afere Agrokor

Objavljeno: 29. 05. 2018.

Je l´ Dalićka to ozbiljno pripovijeda o uvođenju eura dok joj gaće vise na štapu?  Da, ozbiljno! Hoćemo li nasjesti na odvlačenje pažnje s glavne teme, pače skandala, koji bi trebao značajno prodrmati poredak na vrhu? Hoćemo i  koga briga?! Samo one koji sjede u Saboru i zarađuju svoj kruh sa sedam kora i one koji bi ih na njihovim  patničkim radnim stolcima rado vidjeli svoje guze.

Usput, podijeliti ću mišljenje većine: hrvatsko pravosuđe sigurno nije sretno što je, komunističkim metodama, dobilo ponovnu dijagnozu maligno nesposobnog te je trebalo Dalićku i Marića da im pišu Lex Agrokor. I Ustavni sud koji govori o socijalnoj državi (?) nakon poslijeratne tajkunizacije, u Europi unikatnog instituta blokade računa i sjajnog uspjeha Vlasti koja su nas od 3. najbogatije socijalističke pretvorila u 2. najsiromašniju tranzicijsku, s ozbiljnom tendencijom da postanemo europski prvaci.

Onda, o njegovoj svetosti: euru

Dok je za Hrvatsku ulazak u EU bio samo san, imali smo lijepu i stabilnu hrvatsku valutu, kunu. Građanima je sasvim dobro služila, ali bankarima baš i nije jer im je posao s hrvatskom kunom bio skup. Pa su izmislili kredite u EUR i CHF, a ukinuli kredite u HRK. Priču dalje znate. Tko je popušio? Hrvat.

Godinama se iz HNB-a zaziva uspavljivanje kune. U crtiću (pogledaj) što je ga vlast pripremila narodu vizualno naglašavaju prednosti odbacivanja vlastite valute - predstavili su kunu kao jadnu kovanicu za koju je jedino humanim skratiti joj muke. Nije uvođenje eura bauk od kojega treba bježati, ali ne smije ga se provoditi ispod stola, mimo volje građana, jer je to prije svega politička, a tek potom ekonomska rasprava. 

Kamate na EUR u Europi su bile niske. Švicarcem traumatiziranom i opljačkanom narodu, prodavali su nam priču da ćemo ulaskom u EU i mi imati jeftine i poštene kredite. Dolaskom krize, 2008. jeftinoća ostade samo za jako njemačko pa i francusko gospodarstvo, privatni interes (najveći gubitnici u krizi bile bi  njihove banke, ali se njihov privatni dug sanirao iz zajedničke EU kasice), dok su niske kamate na državne obveznice i druge vrijednosne papire kod gospodarski slabih zemalja postale prošlost, došlo je do „spreada“ (jer nema raspodjele javnih dugova svih članica EU i njihovog pokrivanja novcem iz zajedničke EU kasice). To osigurava snažnim i bogatim gospodarstvima dominaciju nad slabima i siromašnima. Drugim riječima: ono što je u Njemačkoj jeftino, za Hrvata će biti skupo. Želimo li zajednički euro, koji služi jakima, dok imamo svoju valutu koja može pratiti naše gospodarstvo takvo kakvo je? I gurati ga naprijed kad bi Vujčić to htio.

Fiscal Compact-ugovor za naivne

Fiscal Compact je tzv. europski ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji. Na prvu se čini dobrim jer zahtijeva od nacionalnih vlada  da u Ustave unesu zakone koji će regulirati postotke potrošnje i deficita te sankcije za lošu ekonomiju. No, ako nam se dogodi da padnemo u recesiju, nemogućnost ulaganja u razvoj gospodarstva stvara od države financijsku koloniju jakih gospodarstava. 

Premijer Planković reče da će Hrvatska potpisati i ratificirati Fiscal Compact. I onda doda : „s mogućnošću izuzeća od određenih odredbi.“ Čisto da si ostavi manevarskog prostora. Jer, naravno, on se kuži u sve, a svi su ostali idioti. Dokazano. Lako mu je kad uz sebe ima  Marića koji prodaje priču o dokidanju valutnog rizika ulaskom u eurozonu i ukidanjem kune. Daj ne pričaj! Uvođenjem eura građani će platiti premiju koju nam eurozona zaračuna na valutni rizik kune prema euru. U praksi to znači ono što Dalićka danas reče: “Poskupiti će neki proizvodi.“  Svi proizvodi koje uvozimo od jačih gospodarstava. Znamo da HNB štiti eurizacijom hrvatskog duga uvoznike i banke. Pa tko zarađuje na uvođenju eura? Uvoznici i banke!

Valutni rizik kune može se dokinuti ukidanjem valutne klauzule, što je Vujčiću savjetovala i ECB. Kuna nam daje monetarnu suverenost, euro je oduzima.

Maruška Vizek

U državi čije je glavno deklarativno geslo, “Pustimo struku da radi!“, svi se prave da Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, ne postoji i da ništa nije rekla. A rekla je da u zadnjih 25 godina nismo proveli fiskalnu konsolidaciju koja je uspjela potrajati nekoliko godina, rekla je da se kladimo na ispunjavanje Fiscal compacta i ulazak u eurozonu nadajući se pozitivnom ekonomskom ciklusu  i na čistoj sreći. Jer Vlada nema niti petogodišnji plan fiskalne politike koji bi nam garantirao da neće biti recesije i da će deficit „forever and ever“ biti manji od 3 % inače smo jebali ježa. U tom scenariju, jedini izlaz za državu će biti smanjenje plaća što će dovesti do većeg siromaštva i  pojačanog iseljavanja. Dodajem: mirovine će postati legenda.

Guverner

Hrvatska suverena država koja ima kunu kao vlastitu valutu nema monetarne suverenosti. Što to guverner radi na čelu institucije koja je zadužena za monetarnu suverenost? Zadužen je i prima plaću za nešto čega nema? 

Ekonomski benefiti koji se guraju u prvi plan uvođenja eura skrivaju da je euro kao jedinstvena europska valuta prije svega plemenit politički projekt koji ekonomski još uvijek nije razborit. Eurozona je još uvijek disfunkcionalna monetarna unija. Države članice nemaju jedinstveni proračun i ekonomsku politiku, a kamoli zajedničke, standardizirane poreze i socijalu.

  Novosti - Sve